Els estudiants de les diferents titulacions de la Facultat de Lletres entreguen avui els Treballs de Fi de Grau de forma virtual

Entrevistem el Jaume Simon i el Fran Garcia, alumnes de la Titulació en Història de l’Art i Gestió del patrimoni Artístic.

Descarregar Pdf
POST - Lliurament del TFG
CARTELL: Lliurament del Treball de Fi de Grau

Avui dilluns 1 de juny és la data límit per lliurar el Treball de Fi de Grau (TFG) de totes les titulacions de la Facultat de Lletres. El lliurament del TFG representa el final d’una etapa formativa que fa de frontissa entre el món educatiu i el món professional. En molts casos, la voluntat professionalitzadora dels nostres alumnes permet que facin servir el seu TFG com a palanca a l’hora de buscar feina.  

Aquest any degut a la situació provocada per la Covid-19, els alumnes de quart han realitzat aquest dipòsit de forma virtual mitjançant la seu electrònica de la UdL.

La pandèmia també ha portat a l’adaptació forçada del TFG a la situació en la qual es troba el país i la impossibilitat de sortir de casa per realitzar-lo. Avui hem parlat amb dos alumnes de la Titulació en Història de l’Art i Gestió del Patrimoni Artístic perquè ens expliquin la seva experiència i com es preparen per a la defensa pública que es desenvoluparà el 22, 23, 25 i 26 de juny de forma virtual.

 

Entrevistem el Jaume Simon, estudiant d’Història de l’Art i Gestió del Patrimoni Artístic que ha realitzat el seu TFG des de casa.

Quin tema has escollit pel teu Treball de Fi de Grau i per quins motius vas escollir-lo?

No és ben bé un sol tema, és un conjunt de temes, en general, religiosos i antropològics, a través de llocs i objectes de Ponent reunits en un treball més aviat conceptual amb l'excusa del viatge i "lo sublim" romàntics. La recerca es va iniciar a la tardor de 2019, visitant els llocs amb el meu cotxe, mòbil, càmera i llibreta, i parlant amb els mossens, les veïnes i veïns, vivint una mica l'experiència motivada bàsicament pel que solia mancar però ara més que mai: llibertat... i també certa passió pel patrimoni més ocult o arrecerat (de casa nostra). 

 

Has pogut realitzar el treball amb normalitat o has hagut de modificar alguns aspectes per poder adaptar-te a la situació provocada per la Covid-19?

Casualment, algunes de les peces tractades, com la Verge Blanca de l'Acadèmia Mariana, van ser creades per combatre epidèmies, en aquest cas, la còlera. També he rescatat al Sant Crist del Bon Consol de La Portella, amb relació a una llegenda dels temps de la pesta i he inclòs una cita del darrer llibre de Zizek sobre el coronavirus, entre altres... En realitat, ha estat molt present el context que vivim, doncs parlo de creences, miracles, aparicions, relíquies, cristianisme, Jesús.

 

Amb quins inconvenients t’has trobat a l’haver de desenvolupar el TFG des de casa?

Sense voler, he tingut la sort d'avançar-me als esdeveniments. La recerca bibliogràfica presencial estava completada, combinada amb els viatges, tot i que sempre hi ha dubtes a resoldre, però webs com Scribd, academia.edu, researchgate o el google acadèmic han compensat les mancances amb la webgrafia. També la biblioteca digital de la UdL gràcies a un certificat que ja tenia instal·lat en un navegador, o el Fons Sol-Torres... De totes maneres, estava preparat per tancar-me... i només escriure.

 

Podràs dipositar el teu treball dins dels terminis establerts des de la Facultat de Lletres?

Puc dir que està entregat. No és que sigui catastrofista, però sí que cal ser conscient d'on vivim i vaig preferir avançar-me a qualsevol vent (més) en contra. La incertesa, en el meu cas i el de milions de persones, és total. I ho he d'agrair al tutor Carles Salazar, sempre disposat per fer les meticuloses correccions...

 

En referència a la presentació, creus que ha estat una bona solució la forma virtual d’aquesta?

Em sembla un retrocés i pot provocar certa distracció a l'hora de gestionar els recursos tecnològics, així com la qualitat del so, el vídeo... encara que la situació no permeti cap altra solució si no és el silenci: és a dir l'entrega del treball en si i l'excepcionalitat de no defensar-lo per les circumstàncies (excepcionals) que vivim, no pel dol, que també, però sobretot com una acció de manifest contra certes polítiques i lideratges internacionals que ens han portat fins aquí. Només és una idea...

 

Consideres que fer la presentació des de casa juga a favor o en contra de l’alumne?

Bé, aquí és l'alumne qui es juga la defensa, presencialment o virtualment però la qualitat d'una videotrucada pot ser determinant, i aquí entraríem en un altre àmbit (qualitat del material tecnològic, senyal wifi... nivell d'adquisició...). És complicat, però responent a la pregunta diria que juga en contra... Per allò de la igualtat de condicions...

 

A continuació entrevistem el Fran Garcia, un altre alumne d’Història de l’Art i Gestió del Patrimoni Artístic que ha realitzat el seu TFG de forma telemàtica.

Quin tema has escollit pel teu Treball de Fi de Grau i per quins motius vas escollir-lo?

El meu TFG porta per títol "Organización estructural de Barcino. Fundación, dinámicas urbanísticas y su relación con el entorno". He escollit aquest tema per les meves pròpies motivacions per l'art i pel món antic com també arran d'algunes assignatures que he pogut cursar durant el grau, com seria el cas d'Art clàssic o bé d'Urbanisme.

 

Has pogut realitzar el treball amb normalitat o has hagut de modificar alguns aspectes per poder adaptar-te a la situació provocada per la Covid-19?

He tingut la sort que un cop decretat el confinament ja portava el treball força avançat i comptava amb molta bibliografia en les meves mans. Per tant, dins del que cap, he pogut dur a terme el meu TFG amb normalitat i sense massa problemes.

 

Amb quins inconvenients t’has trobat a l’haver de desenvolupar el TFG des de casa?

El principal inconvenient que he tingut ha estat la mala connexió que tinc al meu poble, ja que m'ha dificultat descarregar algun document o consultar algunes webs quan ho requeria.

 

Podràs dipositar el teu treball dins dels terminis establerts des de la Facultat de Lletres?

Sí. Li estic donant l'últim cop d'ull i l'enviaré com més aviat millor.

 

En referència a la presentació, creus que ha estat una bona solució la forma virtual d’aquesta?

Crec que és una molt bona solució, dins la situació en la qual ens trobem. Altrament, crec que en algun cas alguns estudiants podrem tenir algun problema pel que fa a la connexió, i no m'agradaria que sortíssim perjudicats.

 

Consideres que fer la presentació des de casa juga a favor o en contra de l’alumne?

Crec que juga en gran part a favor, ja que no tindrem aquell nerviosisme típic de les exposicions en persona davant d'un tribunal del qual no sols conèixer als seus membres. Això no impedeix que la defensa dels TFG sigui causa de nerviosismes i preocupació, però en aquest cas aquests no seran tan accelerats, en la meva opinió.