Entrevistem a Melanie Arrunategui, estudiant d’Erasmus a Sardenya

“És una experiència que mai oblides i et marca”

Descarregar Pdf
melanie erasmus
Foto: Melanie Arrunategui

Aquest curs, la Melanie Arrunategui, alumna de 3r del grau d’ Història de l’art i gestió del patrimoni artístic, està realitzant una estada Erasmus a la Universitat de Càller a Sardenya, Itàlia. En aquesta entrevista ens explica la seva experiència:

 

- Què et va motivar a participar en el programa Erasmus?

Vaig pensar que era un bon motiu per viatjar i viure una experiència única.

 

- Per quin motiu vas escollir la Universitat de Càller?

Volia fer l’Erasmus amb la meva parella, que estudia Filosofia a la UB, i l’únic destí que podíem escollir per anar-hi tots dos junts era Càller.

 

- L’allotjament és un tema que preocupa a molts alumnes a l’hora de marxar fora. Quin va ser el teu procés per trobar-ne?

En el meu cas, al voler viure amb la meva parella, ens va costar una mica. No és fàcil trobar un pis per només dues persones,  sobretot si son estudiants, ja que tenim una mica de “mala imatge”. Finalment vam acabar aconseguint un habitatge mitjançant un diari de la ciutat. Però si vas d’Erasmus i comparteixes pis amb altres estudiants és bastant fàcil. En principi a cada país hi ha estudiants de la universitat de destí que t’ajuden amb molts temes: buscar pis, signar papers, conèixer altra gent d’Erasmus ...

 

- Com ha estat el procés d'adaptació?

Al començament no és gens fàcil. Trobes a faltar les teves costums i la teva rutina, però crec que és una experiència que mai oblides i et marca.

 

- Trobes grans diferències entre el sistema educatiu del lloc actual amb el de Catalunya?

Moltíssimes. Trobo molt a faltar la meva universitat. Aquí a Càller no són gaire organitzats. Les classes són caòtiques, de vegades no tens ni lloc on seure i seus al terra. Els horaris no els tens fins una setmana abans de començar classes i això per organitzar-te és complicat sobretot pel tema d’escollir assignatures. En general, em sembla que el sistema educatiu no està malament, ja que tinc bons professors, però trobo a faltar més ordre i organització.

 

- Pel que fa a les diferències culturals, quines has trobat més curioses?

Viure en una illa com Sardenya té aspectes particulars. Per exemple, aquí al professor/a li has de parlar de vostè i molts estudiants vesteixen molt correctament per anar a classe. D’altra banda,  la manera de conduir és nefasta, hi ha molta brutícia als carrers...

 

- Si és el cas, com ha estat l’adaptació a un altre idioma?

Molt bé, l’italià és un idioma bastant comprensible. La primera setmana de classe potser no entens gaires coses, però a la següent ja t’hi trobes molt millor i entens la majoria de coses. En el meu cas, m’agrada molt l’italià i l’he après bastant ràpid.

 

- Quins llocs has pogut visitar del país de destí que més t’han cridat l’atenció?

Sardenya té unes cales precioses, les platges són increïbles.

 

- Quin valor afegit està aportant l’Erasmus a la teva formació?

El fet d’aprendre un altre idioma ajuda moltíssim, faig assignatures que m’agraden i visc una gran experiència. També m’ajuda a apreciar el que tinc, de manera més personal.

 

- Quins consells donaries als futurs alumnes que volen realitzar un Erasmus? Recomanes que visquin aquesta experiència?

Els recomanaria que busquin bé el lloc de destí, i que ho facin. Sobretot que ho facin, perquè és una experiència inoblidable i que serveix per moltes coses, no només en l’àmbit acadèmic, sinó en el personal.