Passió per la Muntanya

Cicle de conferències i projeccions organitzat pel Departament de Geografia de la Facultat de Lletres

Descarregar Pdf
passió per la muntanya
imatge: pòster del cicle

 

 

El plantejament i la dinamització de les diverses realitats de la muntanya, des d’una visió integral i plena, són l’objecte de debat en aquest cicle, que va inaugurar-se al novembre i seguirà fins a finals de gener. Un ampli ventall d’especialistes en geografia, geologia, biologia o fotografia, entre d’altres, ofereixen la seva anàlisi i interpretació entorn de qüestions relacionades amb el patrimoni natural, la geologia, la paisatgística social, la fauna o l’economia.

Segons l’organitzador del cicle i professor del Grau de Geografia de la Facultat de Lletres Ignasi Aldomà, “la relació entre aquests plantejaments, d’una banda, i les iniciatives sorgides per a incentivar-ne el dinamisme, de l’altra, són preocupacions que susciten diversos i enriquidors debats en el transcurs del cicle”. A més, aquestes i d’altres qüestions relacionades amb la gestió territorial i patrimonial, el reconeixement d’instruments d’ordenació, o l’anàlisi i la interpretació dels diversos riscos naturals, esdevenen matèries de candent actualitat que prefiguren el conjunt de les accions adreçades a la protecció i promoció del patrimoni muntanyenc en tots els seus àmbits.

Aquestes són les línies temàtiques tractades pel Catedràtic de Geologia de la Universitat de Barcelona Josep Antoni Muñoz, pel biòleg Àlex Miró, i per l’excursionista, fotògraf i geògraf Rafael López. Amb tot, cal remarcar també la conferencia realitzada el Dia Internacional de les muntanyes a càrrec de l’alpinista Ferran Latorre, el primer català en escalar els 14 cims de més de vuit mil metres, tot conquerint l’Annapurna l’any 1999 i coronant l’Everst el passat 27 de maig del 2017.

El dijous 11 de gener, el professor Ignasi Aldomà, en tant que especialista en el medi rural, les comarques de muntanya i el seu desenvolupament econòmic i humà, realitzarà una conferència sobre la relació entre les transformacions econòmiques pirinenques i el seu patrimoni natural. El cicle finalitzarà el dijous 18 de gener amb la projecció d’una mostra de cinema de muntanya presentada per Joan Saladric, director del Festival de Cinema de Muntanya de Torelló. Ambdues sessions tindran lloc a la Sala de Juntes del tercer pis del Rectorat a les 18.00h.

Aquestes línies temàtiques, i d’altres com la concepció i el desplegament d’iniciatives socioeconòmiques, el reconeixement i el reforç de les singularitats mediambientals, la gestió sostenible dels espais de muntanya o la comprensió de les problemàtiques muntanyenques i la cerca de solucions integradesseran, a la vegada, alguns dels objectius centrals del nou Màster Universitari en Gestió d’Àrees de Muntanya, pendent d’aprovació, que es pretén impartir a partir del curs 2018/2019.