Patrimonis rurals: reconeixements i perspectives

Aquest estudi es presentarà publicament durant el Congrés Patrimonis Rurals i té com a objectiu identificar el patrimoni existent al món rural català

Descarregar Pdf
estudi geografia patrimonis rurals foto de guimera
Guimera. FOTO: Ignasi Aldomà

El proper dijous 22 de juny, a partir de les 10 hores, es durà a terme la presentació de l’estudi “Patrimonis rurals: reconeixements i perspectives”, a la Casa de la Volta de la Seu Vella, que ha estat elaborat pel Departament de Geografia i Sociologia de la Facultat, juntament amb el Servei Científico-Tècnic de Cartografia i el Sistema d’Informació Geogràfica (SIG).

 

Aquest estudi, encarregat per la Fundació del Món Rural (FMR), s’ha realitzat amb l’objectiu d’identificar el patrimoni existent al món rural català i posar en valor el seu paper en el desenvolupament econòmic i social del territori.

 

La principal característica d’aquest treball és el seu caràcter pedagògic, amb la inclusió de mapes, gràfics i altres recursos divulgatius per tal d’accedir al gran públic i explicar clarament la rendibilitat social i econòmica del patrimoni rural, així com el seu vincle amb el desenvolupament local.

 

El seu enfocament se centra en avaluar els diversos recursos patrimonials a través de múltiples fonts oficials d’investigació i catalogació. Amb això es pretén estructurar una jerarquia patrimonial amb la qual constatar els contrastos territorials dels diferents tipus de patrimoni.

 

Els resultats obtinguts es confronten amb diversos indicadors de freqüentació, coneixement i reconeixement del patrimoni per tal de fer una primera valoració d’aspectes a millorar quant a l’inventari, el reconeixement i la presentació dels diferents tipus de patrimoni rural (material i immaterial).

 

D’altra banda, l’estudi també pretén la promoció de les àrees rurals del país i el seu patrimoni. En aquest sentit, una de les conclusions de l’estudi és que actualment existeix un gran desconeixement dels patrimonis rurals a les comarques interiors del país.

L’assistència a la presentació és gratuïta però cal inscriure-s’hi prèviament mitjançant el següent formulari.